Arhitect Bucuresti, proiecte de case, proiecte case moderne, proiecte case mici

Domeniul arhitectural ca stiinta, arta si estetica a spatiului este destinat, in cazul locuirii satisfacerea nevoilor si aspiratiilor materiale si spirituale ale individului dar si colectivitatii umane.

Peisajul si armonia este punctual de plecare in constituirea unui proiect de casa, de a intelege modul de interactionare cu situl si implicit relatia obiect architectural – om. Trebuie stiut sau cautat, imbinarea dintre perspectiva antropologica a culturii traditionale ale zonei(unde urmeaza amplasat obiectul), cu principiile arhitecturii moderne consacrate in acest proiect de casa, astfel rezultand o varianta personala a modernismului, receptiva la tot ceea ce tine de social.

Priectele de arhitectura se lupta astazi cu intersectia a doua influente: stilul traditional si stilul modern, de la locuintele traditioale la comunitatile moderne. Multi arhitecti moderni, mai ales tinerii arhitecti au uitat principiile arhitecturii clasice tarditionale locale. O arhitectura clasica nu este o arhitectura veche, ci este o arhitectura facuta cu multa indeletnicire si intelegere de stramosii nostrii arhitecti pentru a invata generatiile viitoare sa inteleaga punctul de plecare, ce sta in spatele proiectului de arhitectura. Marii arhitecti din trecut spuneau, conform celebrei triade a lui Vitruviu, ca arhitectura cu adevarat artistica trebuie sa fie solida, utila si frumoasa. Principiile arhitecturii contemporane pot fi definite pe scurt: confort, soliditate, frumusete. În ultimul timp, in mediul arhitectilor, se vantura tot mai des ideea ca principiile arhitecturii clasice ar impiedica insusirea metodelor noi, inaintate, ale constructiei contemporane. Mai mult, unii arhitecti se intreaba: n-a sosit oare timpul sa se termine cu insusirea clasicului?

Eu cred ca trebuie procedat tocmai invers. Defectul multor arhitecti de astazi, care limiteaza mult creatia lor, consta tocmai in necunoasterea adanca a bazelor clasice. Nu trebuie sa uitam ca fara o cunoastere adanca a trecutului, nu este posibila o adevarata inovatie.

Evolutia locuintei in Romania are dimensiuni proprii si sta la baza contextului social-politic si economic, astfel diferit de proiectele de arhitecura care in alte tari au avut un caracter exemplar. Sunt doua tipuri de studii ce ar trebui sa tina seama proiectare de locuinte:

– Intelegerea clara a programului arhitectural pentru a raspunde rational problemei locuirii din diferitele regiuni;

– Intocmirea unei evaluari in timp si a unei cercetari critice de construire, atat din punct de vedere urbanistic, cat si arhitectural.

Un alt rol foarte important este lumina intregului spatiu plastic, depinzand de prezenta ei si implicit de intensitatea stralucirii sale. În absenta luminii, materia, culoarea, forma chiar, nu ar putea prinde viata.

Arhitectul poate astazi, la preturi rezonabile, sa aleaga solutii de inchidere transformabile ca pielea unui cameleon : sticla isi poate astazi schimba culoarea, poate disipa sau retine energia solara, poate lasa sa treaca anumite frecvente ale radiatiei soarelui si poate reflecta altele, poate genera imagini holografice si transmite informatii.

Daca intr-un proiect de casa se vrea ca structura sa reflecte tehnologii realizate prin universul high-tech, trebuie ralationat cu arhitectura vecina. Suprafetele si texturile ofera astfel interesante experiente tactile, materiale reciclabile (pentru o arhitectura sustenabila) si spatii intereactive.

Vreau sa trag un semn de alarma ca un proiect de casa nu se face dupa o zi pe alta, sau batand din palme, ci avand la baza acest priniciul arhitectural, dar si cunostinte de doctrina urbana cobinata cu logica arhitecturala.

stud. arh. Cristina Gheorghe

Clientii nostri