Arhitect Bucuresti, proiecte de case, proiecte case moderne, proiecte case mici

Cel mai vechi material de constructie cunoscut este lemnul, intotdeauna la indemana si usor de prelucrat cu mijloace relativ simple.
Sapaturile arheologice au dovedit ca acest material era cel mai des folosit atat in cladirea  de locuinte, cat si de fortificatii si intarituri.
De-a lungul secolelor, tehnologia constructiei de lemn a fost adusa la un grad de perfectiune si rafinament care o face sa fie cautata in toata lumea pentru superioritatea fata de alte tehnologii.
Exemplul cel mai elocvent de aplicare a acestei tehnologii se gaseste in Canada si SUA, unde 90% din locuintele individuale si cele colective cu regim de inaltime de pana la 3 niveluri, sunt construite din lemn care,
in combinatie cu alte materiale, asigura un grad de eficienta economica (costul constructiei si al exploatarii) si de confort neegalat.
Cand vine vorba de constructia unei case, multi dintre beneficiari sunt destul de sceptici in a opta pentru o casa de lemn.
Intradevar sistemul structural pentru o casa de lemn prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.Ca si avantaje, as mentiona timpul de executie, costurile finale si o izolatie termica buna.
Dezavantajele sunt legate de necesitatea tratarii lemnului pentru o buna comportare in timp si un risc mai mare de incendiu comparativ cu o structura clasica din beton armat sau din zidarie portanta.
In ceea ce priveste un proiect de casa de lemn, acesta nu difera fata de un proiect de casa pentru o structura din beton sau zidarie din punct de vedere al costurilor sau al conceptiei de proiectare.
Structura de lemn va fi dimensionata in conformitate cu normele in vigoare si se va comporta bine la eventuale actiuni seismice de mare intensitate. Mai mult, o casa de lemn a carei masa totala este destul de redusa,
va avea un raspuns bun la fortele orizontale generate de actiunea seismica intrucat aceste forte sunt direct proportionale cu masa structurii.
Ca si sistem constructiv, exista mai multe optiuni pentru o casa de lemn : sistemul clasic format din stalpi, grinzi si contravantuiri sau un sistem relativ nou pe piata din Romania, asa zisele “case americane” al caror sistem structural
este alcatuit din pereti sandwich formati din dulapi de lemn si eventual contravantuiri si izolatie termica (vata minerala, polistiren, etc.).
Fundatiile pentru o casa de lemn sunt de tip radier general sau talpi continue, fiind dimensionate in acord cu normativele in vigoare. (STAS 3300 si NP112-2004).
Din punct de vedere al izolatiei termice, o casa de lemn se comporta mult mai bine decat o casa din zidarie portanta sau din beton armat cu inchideri din zidarie.
Coeficientul de transfer termic foarte mic ( 0,15 ), reducand cheltuielile de exploatare (incalzire,  racire) cu pana la 50% fata de constructiiile clasice mai sus mentionate, care au un coeficient de transfer termic ridicat ( 2 – 2,7 ).
Costurile pentru un proiect de casa de lemn sunt la fel ca si pentru constructiile clasice, in jur de 8-9E/mp pentru toate specialitatile : arhitectura, rezistenta si instalatii pentru un proiect tehnic complet ( dosar obtinere autorizatie de constructie si dosar cu detaliile tehnice de executie si listele de cantitati).
Inca din faza de proiect de casa, sistemul structural trebuie gandit in asa fel incat sa fie optimizat pentru a genera costuri de executie cat mai mici.
Din punct de vedere al rezistentei la foc, lemnul folosit trebuie tratat ignifug asigurand o comportare optima in caz de incendiu.In ceea ce priveste  instalatiile se poate prevedea inca din faza de proiect de casa un sistem de prevenire si stingere al incendiilor ce poate fi foarte util.
Este indicata tratarea trivalenta a lemnului cu solutie ignifuga, fungicida si antiseptica,asigurandu-se astfel protectia impotriva incendiilor, cariilor si a altor insecte, precum si a ciupercilor sau a mucegaiului.
Ca si costuri, executia pentru o casa de lemn se va ridica undeva in jurul valorii de 150 – 200 E/mp in functie de tipul de structura ales (clasic sau cel american).

Cautari Frecvente:

  • contravantuiri lemn

Clientii nostri